Czym jest plik paginacji i kiedy go wyłączyć?

Plik paginacji lub inaczej stronicowania używany jest do przechowywania danych które nie mogą być przechowywane w pamięci RAM gdy jest ona zapełniona. System windows może sam zarządzać plikiem paginacji, mamy jednak możliwość samodzielnego ustawienia jego wielkości, a nawet jego wyłączenia.

Plik stronicowania jest często uważany za przyczynę spowolnienia komputera, bo jego czasu dostępu i odczytu są zawsze wolne niż w przypadku ramu, uważamy jednak że posiadanie go jest lepsze niż zupełne wyłączenie.

Jak działa plik stronicowania

Komputer przechowuje pliki, programy i inne dane, których używasz w pamięci RAM (pamięć o dostępie swobodnym), ponieważ odczytywanie danych z pamięci RAM jest znacznie szybsze niż z dysku twardego. Na przykład po otwarciu przeglądarki Firefox pliki programu Firefox są odczytywane z dysku twardego i umieszczane w pamięci RAM. Komputer wykorzystuje kopie w pamięci RAM zamiast wielokrotnie odczytywać te same pliki z dysku twardego.

Programy przechowują tutaj dane, z którymi pracują. Podczas przeglądania strony internetowej jest ona pobierana i zapisywana w pamięci RAM. Podczas oglądania wideo z YouTube wideo jest przechowywane w pamięci RAM.

Gdy pamięć RAM się zapełni, system Windows przenosi niektóre dane z pamięci RAM z powrotem na dysk twardy, umieszczając je w pliku stronicowania. Ten plik jest formą pamięci wirtualnej. Zapisywanie tych danych na dysku twardym i późniejsze ich odczytywanie jest znacznie wolniejsze niż użycie pamięci RAM, jest to pamięć zapasowa – zamiast usuwać potencjalnie ważne dane lub powodować problemy w działaniu programów, dane są przechowywane na dysku twardym.

System Windows spróbuje przenieść dane, których nie używasz, do pliku strony. Na przykład, jeśli program był zminimalizowany przez długi czas i nic nie robi, jego dane mogą zostać przeniesione z pamięci RAM do pliku stronicowania. Jeśli zmaksymalizujesz program później i zauważysz, że powrót zajmuje trochę czasu, zamiast natychmiastowego przywracania go do życia, następuje jego zamiana z pliku strony.

Zobacz też: Obsługa informatyczna dla twojej firmy

Mit: Plik stronicowania spowalnia komputer

Niektóre osoby powiedzą, że należy wyłączyć plik strony, aby przyspieszyć komputer. Myślenie wygląda następująco: plik strony jest wolniejszy niż pamięć RAM, a jeśli masz wystarczającą ilość pamięci RAM, system Windows użyje pliku strony, gdy powinna używać pamięci RAM, spowalniając komputer.

To nie jest do końca prawda. Ludzie przetestowali tę teorię i stwierdzili, że chociaż system Windows może działać bez pliku strony, jeśli masz dużo pamięci RAM, wyłączanie pliku strony nie wpływa na wydajność.

Wyłączenie pliku strony może powodować pewne problemy, na przykład gdy zużyjemy całą dostępną pamięć ram, programy zaczną się zawieszać zamiast być przerzucane do pliku stronicowania, wyłączenie pliku paginacji może także powodować problemy w przypadku uruchamiania programów które wymagają użycia dużej pamięci ram, a niektóre programy mogą się nawet nie uruchomić!

Podsumowując, nie ma dobrego powodu, aby wyłączyć plik strony – odzyskasz trochę miejsca na dysku twardym, ale potencjalna niestabilność systemu nie będzie tego warta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *